maanantai 5. marraskuuta 2012

Esimerkki ryhmävalmennuksesta :)

Viime viikolla kirjoittelin täällä, että valmennus sopii ohjelmaksi vaikkapa pikkujouluihin. Avaan nyt hieman tuota ajatusta esimerkin kautta. Olin parisen viikkoa sitten valmentamassa erästä 40 henkilön ryhmää, joka oli tullut Leville syyskokouksen merkeissä ja järjestäjät halusivat viikonlopun ohjelmaan muutakin aktiviteettia kuin kokouksen. Niinpä räätälöin heille valmennuspaketin nimellä "Onni löytyy arjesta - ihan totta!", jonka kesto oli kolmisen tuntia.

Valmennuksen aluksi pohdimme yhdessä mitä onni oikein on, mitä onnellisuus tarkoittaa, millä sitä voi mitata, mistä tietää olevansa onnellinen. Kaikkineen huomasimme, että onni ja onnellisuus ovat hyvin monipuolisia käsitteitä ja voivat tarkoittaa eri ihmisille erilaisia asioita. Pohdimme tunteiden merkitystä onnellisuuden mittarina sekä haasteiden kohtaamista onnen tunnetta menettämättä. Tämän yleisen pohtimisen jälkeen jokainen sai keskittyä miettimään oman elämänsä onnen lähteitä ja voimavaroja aihealue kerrallaan. Kukin käsitteli elämäänsä ensin itsekseen harjoituksen avulla, minkä jälkeen kävimme yhteistä keskustelua harjoituksen herättämistä ajatuksista ja tunteista. Jo tässä vaiheessa moni huomasi, että elämässä on paljon hyvää, mutta se usein jää vähemmälle huomiolle arjen huolten ja kiireiden viedessä mukanaan. Monesta tuntui voimaannuttavalta huomata, miten moni asia elämässä onkin hyvin ja kohdistaa ajatuksensa näihin asiohin.

Seuraavaksi mietimme, millä asioilla ja miten voisimme lisätä iloa ja nautintoa elämäämme. Usein ajattelemme, että nauttisimme elämästä enemmän, jos meillä olisi enemmän rahaa ja/tai aikaa. Harjoituksen myötä huomasimme kuitenkin, että useat iloa tuovat asiat ovatkin ilmaisia ja aika helposti toteutettaviakin! Tämänkin harjoituksen jokainen teki ensin itsekseen, jonka jälkeen porukka jakautui muutaman hengen ryhmiksi käydäkseen läpi toistensa listaukset elämäniloa lisäävistä asioista. Kuljin kuuntelemassa ryhmien keskusteluja ja korvaani tarttui muutamia ilonaiheita, kuten aamusuukko lapsilta, auton sisätilan lämmitin, kalastusreissu kaverin kanssa, sateen ropina, kynttilän tai ylipäänsä elävän tulen tuijottaminen, lasten kommentti "äiti, olet paras!", pitkä puhelu ystävän kanssa ja monta, monta muuta ihanaa juttua. Oli huikeaa katsella, kuinka ilmeet muuttuivat hetki hetkeltä iloisemmiksi, toisten oivalluksia lainattiin ja lisättiin omiinkin listoihin ja huomattiin, että onni on todellakin siellä arkipäivissä, siellä missä se elämäkin on.

Ihan lopuksi pohdittiin vielä voimalauseita, joilla voisi muistuttaa itseään tästä hyvästä fiiliksestä arjen keskellä. On totta, että kurahousujen pukeminen kiireessä kiukuttelevalle lapselle ei ole maailman mukavinta puuhaa, mutta jos siinä hetkessä muistaa vetää syvään henkeä ja toistaa itselleen valitsemansa voimalauseen, kuten vaikkapa "kaikki on hyvin, kaikki järjestyy" tai "hymyilen hyväksyvästi haasteille", tilanne menettää raivostuttavimman teränsä ja arki rullaa kevyemmin. Voimalauseiden laatimisen päälle teimme vielä hengitykseen keskittyvän rentoutusharjoituksen nimeltään "7 mestarin hiljenymisharjoitus", jolla todensimme läsnäolon ja hengittämisen selkeyttävän ja rauhoittavan vaikutuksen. Edeltävien harjoitusten nostattamana huikea, kuplivan iloinen fiilis harmonisoitui ja päivää lähti jatkamaan positiivisesti latautunut ja rauhallinen ryhmä.

Tässä vielä muutamia palautteita, joita tilaisuuden järjestäjät olivat ryhmältä keränneet:

-ohjelma oli ajateltu erittäin sopivaksi jokapäiväiseen elämään ja ihmisen hyvinvointiin
-onnen olemus alkoi löytyä arjesta
-pienistä asoista syntyy onnen tunteita eikä välttämättä maksa mitään
-Annika oli mukava ja innostava
-loistava nainen tämä elämänilokouluttaja 
 
 
Tällainen paketti oli räätälöity tälle ryhmälle heidän toiveidensa mukaisesti. Vastaavanlainen ohjelma sopii taatusti nostattamaan minkätahansa ryhmän fiilistä ja yhteishenkeä. Ota yhteyttä ja suunnitellaan teidän porukalle sopiva ohjelma. Kuten todettu, tällaisen valmennuksen vaikutukset kantavat pitkälle pikkujoulujuhlien jälkeenkin. Ja tottakai valmennus sopii mihin tahansa muuhunkin yhteiseen tapaamiseen kuten juuri kokousten yhteyteen, työyhteisön virkistäytymispäivään, luokkakokoukseen jne. jne. Suosittelen lämpimästi!
 
P.S. Tuota elämänilokouluttaja-termiä tulen kyllä jatkossa käyttämään, KIITOS sille, kuka sen palautteeseensa oli kirjoittanut! :D   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti